“Samen kom je sneller verder”

INTERVIEW

Vertel eens wat meer over BLM Wegenbouw

BLM bestaat al meer dan 40 jaar. In die meer dan 40 jaar hebben we in Zuid-Nederland een goede naam opgebouwd. We maken kwalitatief goed werk, en doen dat op een veilige en prettige manier. Onze jongens zijn vakmannen en zij maken met hun kennis, ervaring en houding elke dag weer het verschil. En toch voelen we dat we moeten veranderen. Veranderen om te verbeteren. In de laatste 7 jaren zijn we opgeschoven van aannemer naar aanbieder. Van aannemen naar meenemen. Natuurlijk vraagt ook iets van de organisatie en van de mensen, en daar werken we samen aan. Meer vrijheid, meer vertrouwen geeft meer waarde. En dan wordt de aannemer inderdaad dankzij de medewerkers de aanbieder: we hebben een eigen engineeringsteam en beschikken over BREEAM-experts. Wij werken mee bij Platform CB’23. Niet omdat BLM dat wil, maar omdat onze medewerkers dat willen. De spin-off daarvan, in energie en kennis, is geweldig en inspirerend. Samen kom je sneller verder werkt voor ons dus zowel intern als extern, met onze vaste partners. Want ook daar geloven we in: vaste partners met een gelijke cultuur en houding. Want ook zij worden en zijn onze ambassadeurs. Ook zij zijn BLM.

Staat duurzaamheid al voldoende op de agenda bij bedrijventerreinen?

Duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip en dat lijkt af en toe af te schrikken. Wij zien dat er gelukkig stappen gemaakt worden, ook wanneer we het gehele pad wat we moeten gaan nog niet kunnen overzien. Dat vraagt durf en vertrouwen, dat realiseren we ons maar al te goed. Maar door open en eerlijk onze kennis en ervaring in te brengen proberen we onze klanten mee te nemen in de kansen die een duurzame ontwikkeling voor kun betekenen en kan opleveren. Met oog en begrip voor hun belang laten we zien welke financiële (meer-)waarde en welke sociaal-maatschappelijke (meer-)waarde we op een onderbouwde manier samen kunnen creëren. We hebben de ervaring en de referenties en delen die graag om duurzaamheid nog eerder en beter op de agenda te krijgen en te houden.

Wat is jullie toegevoegde waarde? Welk probleem lossen jullie op?

Wij “denken voor”. Dat klinkt een beetje cryptisch, maar men verwacht in de regel dat een aannemer alleen komt maken wat er gevraagd wordt. Nadenken wordt daarbij soms zelfs onmogelijk gemaakt of in ieder geval nauwelijks beloond. Als wij “voordenken” kunnen samen met de klant de juiste vraag creëren. We laten de ambitie samenkomen met eventuele randvoorwaarden en uitgangspunten en kiezen de meest kansrijke en toch doelgerichte strategie. Onze kennis en ervaring maakt dat die strategie ook te allen tijde realistisch en haalbaar is. ‘First time right’ of zelfs First time righter’

Heb je een mooie voorbeeld? Een mooie anekdote?

In 2016 waren we al betrokken bij het nieuwe DC van Aldi in Turnhout (B). Dit DC is gecertificeerd en behoort tot de top 10 van de wereld. De jongens die daaraan mee mochten werken, zijn daar nog steeds trots op. Hetzelfde geldt voor de betrokkenheid bij Kampershoek 2.0 in Weert en Logistiek Park Moerdijk. Kennis en enthousiasme is meegenomen en verspreid. En dat maakt ook dat diezelfde jongens nog steeds worden betrokken bij duurzame gebiedsontwikkelingen. En als ze niet gevraagd worden, dan adviseren ze ongevraagd een klant of een gemeente over de kansen die ze zien in een ontwikkeling. Ze werken niet alleen duurzaam, ze denken duurzaam!

Hoe kunnen jullie helpen om stappen te zetten op het gebied van een duurzame economie?

Wij bieden aan en delen. En als we er samen in geloven, dan maken we samen! Wij durven te investeren in noodzakelijke ontwikkelingen, of het nou kennis is of eventueel zelfs producten of constructies.

 

 

We spreken nog vaak over een transitie. Ik denk dat we eerder moeten spreken over een transformatie. Een transitie impliceert immers dat we weten waar we naar toe moeten veranderen. Ik denk dat we dat op dit moment nog niet weten, maar dat we het zo moeten maken dat we kunnen veranderen. Dat betekent loslaten en openstaan voor wat er op je afkomt.

Scroll naar boven