Onderwerp
Alternatieve energie uit biomassa.
Urgentie een impact
De toepassing van biomassa-installaties groeit snel om met name het gebruik van fossiele brandstoffen (kolen en aardgas) te verminderen. Met biomassa is het ook mogelijk negatieve emissies te behalen door de CO2 af te vangen en op te slaan of te hergebruiken voor materialen.
Barrieres en obstakels
- Biomassa is de laatste tijd controversieel in Nederland omdat de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof hoger zou zijn dan verwacht.
- Dit werkt door op de beeldvorming, het draagvlak en mogelijk ook op (toekomstige) subsidiemogelijkheden.
- Bij de toepassing van biomassacentrales moet goed worden gekeken naar de gevolgen voor de volksgezondheid. Er moet rekening worden gehouden met wet- en regelgeving rond geluid-, veiligheid- en geuroverlast.
- Tegelijkertijd zijn er goede toepassingen die wel degelijk bijdragen aan een verduurzaming van de energievoorziening. De keuze voor een biomassacentrale vraagt veel expertise en deskundigheid. Er zijn echter veel verschillende typen centrales en soorten biomassa – van snoeihout tot rioolslib.
Eerste indruk van de kansrijkheid
Dit is mede afhankelijk van het doel van de biomassacentrale:
- Elektriciteit uit zonne- en windenergie worden dermate goedkoop dat biomassa daar binnenkort niet meer tegen kan concurreren.
- Voor warmte/ verwarming blijft biomassa een zinvolle tussenoplossing.
- Biomassa blijft ook relevant voor het vervangen van fossiele brandstoffen waar geen alternatief voor bestaat.
Maatschappelijk en politiek draagvlak zijn belangrijk voor de realisatie van een biomassacentrale (zie ook hierboven). Sinds medio 2019 staan biomassacentrales in een negatiever daglicht in de publieke opinie en bij diverse gemeente- en provinciebesturen.
Zijn er initiatiefnemers in beeld
Mars Nederland: Rob Bogman neemt contact op met Rick Ketelaars HSE-Coördinator Mars Nederland.