Mobile boomkwekerij zorgt voor groene bouwplaats

AARLE-RIXTEL – Een mobiele boomkwekerij die direct zorgt voor groen in bouwprojecten. Tree Mobility uit Aarle-Rixtel doet dit en krijgt hiervoor de steun van Metropool Regio Eindhoven.
Daan Daniëls  Bron: ED

De bewoners van de tiny houses aan de Hopman in Aarle-Rixtel keken vanuit hun huizen tegen de grote kale muur van de naastgelegen sporthal aan. Met het tijdelijk plaatsen van tientallen bomen ziet het er direct sfeervoller en groener uit. Een win-winsituatie vinden ze. De huizen staan er namelijk maar voor een periode van tien jaar. Nu hebben de bewoners toch direct een groene omgeving en als over tien jaar het terrein mogelijk leeg moet worden opgeleverd, kunnen de bomen ook eenvoudig naar een andere plek worden verplaatst. Ook nog eens duurzaam dus.

Het ‘groen’ komt van Tree Mobility. Een bedrijf uit Aarle-Rixtel dat zichzelf een mobiele boomkwekerij noemt. ,,Bij (nieuw)bouwlocaties worden bomen geplaatst, die makkelijk te verplaatsen zijn. Dat is handig omdat dit logistiek ooit nodig is op een bouwplaats”, legt Tom van den Heuvel van Tree Mobility uit. ,

,Daarnaast profiteren de eerste bewoners van een bouwproject nu ook direct van een groene omgeving. Meestal wordt de aanplanting pas verzorgd als een project is opgeleverd. Is nu een bouwproject klaar, dan kunnen onze bomen op hun definitieve plek worden geplant.”

Air-pots

Tree Mobility ‘kweekt’ de bomen in zogenoemde air-pots. ,,Deze zijn gemaakt van 100 procent gerecycled plastic en erg duurzaam. In deze potten groeien bomen tot wel 50 procent sneller dan in de volle grond. Ik kwam met deze potten in aanraking van een stagiaire”, legt Van den Heuvel uit. ,,Ik werd er direct door gegrepen en zag de logistieke voordelen ervan. Je kunt bomen nu makkelijker verplaatsen. Ook is het zo dat als je bomen uit de grond haalt, je de wortels kapot maakt. Bij deze potten heb je daar geen last van. De garantie dat de bomen doorgroeien is veel groter.”

Subsidie

Het initiatief van Tree Mobility krijgt de goedkeuring van Metropool Regio Eindhoven. Het bedrijf sleepte namelijk een stimuleringssubsidie in de wacht van 48.000 euro. ,,Met deze subsidie gaan we het concept nog verder ontwikkelen en er meer aandacht aan geven.”

De bewoners van de Hopman in Aarle-Rixtel zijn blij met hun, tijdelijke, bos. ,,De muur is weg en de mobiele bomen zijn ook enorm duurzaam. Op onze kleine ruimte zorgen wij zo ook voor CO2-reductie”, legt Luck Dankers uit. ,,Dat is toch mooi.”

Bron: https://gotinylivefree.nl/wonen/mobiele-boomkwekerij-zorgt-voor-groene-bouwplaats/

Scroll naar boven