Klimaatadaptatie op jouw bedrijventerrein

De aarde warmt op en het klimaat verandert. We moeten ons voorbereiden op de gevolgen van deze klimaatverandering. Dit noemen we klimaatadaptatie. Het voordeel van de maatregelen van klimaatadaptatie is dat Nederlander groener en leefbaarder wordt. Ook voor bedrijventerreinen heeft klimaatadaptatie grote voordelen. Zo kunnen we hitte en water beter opvangen.

Klimaatadaptatie

Klimaatverandering is inmiddels voelbaar voor iedereen. Overstromingen, stormen en extreme hitte volgen elkaar razendsnel snel op. De weersomstandigheden worden steeds extremer. Het is hoog tijd om ons daar zo goed mogelijk op voor te bereiden door klimaat adaptieve maatregelen in te zetten.

Met klimaatadaptatie kun je bijvoorbeeld denken aan het verstevigen van dijken, het verbreden van rivieren en de beplanting van meer groen in steden en dorpen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van mens en dier, maar ook economisch heeft het grote voordelen.

Klimaatadaptatie op bedrijventerreinen

Klimaatadaptatie op bedrijventerreinen zorgt dat we voorbereid zijn op de veranderende omstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Door nu al aan de slag te gaan met de gevolgen van extremer weer, hitte, droogte of juist wateroverlast, kunnen risico’s op lange termijn worden tegengegaan.  Er zijn tientallen maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie. Zo kun je denken aan het opslaan van regenwater, het creëren van schaduw door hittestress tegen te gaan en waterdoorlatende bestrating om overstroming en andere financiële gevolgen geen kans te geven.

Voorbeelden meerdere doelen

Door op bedrijventerreinen klimaatadaptatie toe te passen, is de omgeving ingesteld op de veranderende omstandigheden. Bovendien draag je direct ook bij aan andere doelen op het gebied van economische verduurzaming. Zo werk je tegelijkertijd aan verschillende ontwikkelingen op een bedrijventerrein.

  • Bomen planten voor meer schaduw, draagt ook direct bij aan het bevorderen van de biodiversiteit op het bedrijventerrein
  • Groendaken voor waterafvoer hebben directe invloed op het binnenklimaat en de brandveiligheid van de panden en op de groene uitstraling van het bedrijventerrein
  • Overtollig regenwater kan worden geleverd aan de omgeving, zodat ook nabijgelegen gebieden en woonwijken ervan kunnen profiteren.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor klimaatadaptatie op uw bedrijventerrein? Neem contact met ons op