Managing Director Sebastian Umbreit: ”Wist je dat Nederland 66.000 voetbalvelden aan zwarte daken telt?”

INTERVIEW – Hoe waarborg je de toekomstbestendigheid van je onderneming? Sebastian Umbreit (Owner en Managing Director  Lely Coatings) heeft deze leuke uitdaging met beide handen aangegrepen. ”Duurzame producten die én milieuvriendelijk zijn én financieel interessant zijn voor de ondernemer, dan voeg je echt iets toe aan een duurzame economie.” En dat duurzame product, dat heeft Sebastian met Lely Coatings gevonden in de vorm van Silicone Roofing TG. 

 

Vertel eens wat meer over Lely Coatings en de Silicone Roofing TG

Lely Coatings is gevestigd in Etten-Leur en levert verf- en coatingsystemen voor vrijwel alle ondergronden. ”Wij zijn echt een doe-gebonden bedrijf en onderscheiden ons door onze service. Wanneer klanten adhoc iets nodig hebben, zetten we het dezelfde dag nog net niet naast de brievenbus. Die flexibiliteit en snelheid, dat is waar onze service om draait.” aldus Sebastian.

Sebastian heeft de uitdaging aangegrepen om voor de toekomst van Lely Coatings nieuwe producten te gaan toevoegen aan het assortiment. Dat nieuwe, duurzame product is Silicone Roofing TG geworden. Silicone Roofing TG is een duurzame witte coating voor platte daken. Deze wordt aangebracht over de bestaande dakbedekking. Wat ervoor zorgt dat de levensduur van het dak met +25 jaar verlengd wordt. Een duurzaam jasje voor je zwarte dak.

Staat duurzaamheid al voldoende op de agenda bij bedrijventerreinen?

”Nederland telt op het moment ruim 66.000 voetbalvelden aan zwarte daken. Daken van bedrijven, grote distributiekantoren en industriële panden die op bedrijventerreinen aanwezig zijn, zijn over het algemeen allemaal zwart. En we weten allemaal dat zwart hitte vasthoudt, terwijl wit hitte reflecteert. Voor de beeldvorming: een zwart bitumen dak bereikt op zomerdagen een temperatuur van wel 80 graden celcius. Door aanbreng van onze coating kun je de temperatuur verlagen naar 40 graden. En dat is nog maar één van de vele voordelen die onze witte coating heeft.”

Aan welke andere voordelen moet ik denken?

”Eigenlijk kun je de voordelen en eigenschappen opdelen in 2 categorieën, aangezien de silicone coating op zichzelf voordelen heeft, maar door de kleur wit komen daar nog extra voordelen bij.

Voordelen van witte daken

+ Minder uitzetting en krimp op het dakvlak. Hierdoor minder kans op scheurvorming en open- lostrekken van overlapverbindingen/naden/lassen (400% rekbaarheid)
+ Ruimte onder dak warmt minder (snel) op
+ Airco-units hebben minder energie nodig om te koelen (10%-30%)
+ Airco- units presteren beter door minder warmte op het dak
+ Zonnepanelen hebben een hoger rendement doordat een paneel minder warm wordt
+ Zonnepanelen kunnen een hoger rendement hebben door weerkaatsing van het zonlicht (10%-30%)

Voordelen van een silicone coating 

+ Silicone Roofing TG is na einde levensverwachting (25 jaar) overschilderbaar. Hierdoor kan de levensduur van het dak nogmaals aanzienlijk worden verlengd (nog eens 25 jaar)
+ Silicone Roofing TG is hydrofoob. Hierdoor volledig bestand tegen stilstaand water belasting
+ Silicone Roofing TG is zeer bestand tegen UV-straling
+ Silicone Roofing TG heeft een vaste stof percentage van 100%.
+ Zeer goede hechting op de ondergrond
+ Er is geen 100% vlies vereist (dit is het geval bij andere roof coatings op de markt)
+ Bij een overlaging is de extra dakbelasting bij de Silicone Roofing TG slechts 1,2 kg per m2 (6-7kg bij bitumen – dit is belangrijk met name bij oude daken en hoe deze berekend zijn, maar ook door toegenomen piekbelastingen door bijvoorbeeld stortregens)
+ Reflectie waarde is 95 en loopt max terug naar 90 over de gehele periode

Een indrukwekkend lijstje wanneer je het hebt over duurzaamheid. Maar ook omdat het verbruik van grondstoffen bij deze coating aanmerkelijk lager is dan EPDM, bitumen of ander chemisch geproduceerd product. Daarnaast is de grondstof die wordt gebruikt van zand. En zand is een grondstof die veel voorhanden is op aarde. Met minimale grondstoffen wordt dus een nieuw dak gecreëerd.

Hoe kan Lely Coatings bedrijventerreinen helpen om stappen te zetten op het gebied van een duurzame economie?

”Heel gemakkelijk: coat je dak wit! De coating heeft alle elementen voor duurzame oplossingen en heeft een ROI die voor zichzelf spreekt. Ook voor je zonnepanelen en airco-units. Wanneer je twijfelt of de Silicone Coating de beste oplossing is voor jouw dak, neem gerust contact met ons op. Wij maken jou graag net zo enthousiast als dat wij zelf zijn!”

Scroll naar boven