Realiseren van een duurzame economie

Nederland telt 3.884 bedrijventerreinen, waar 10% van de bedrijven zijn gevestigd. Deze terreinen beslaan 10% van de totale oppervlakte van Nederland en genereren 40% van het bruto regionaal product, terwijl 30% van de beroepsbevolking er werkzaam is. Dit draagt aanzienlijk bij aan de lokale en regionale economie, maar er zijn ook uitdagingen.

Bedrijventerreinen kampen met problemen als netcongestie, wateroverlast, watertekort, grondstofverbruik, gasverbruik en hittestress. Deze bedreigen zowel de continuïteit als de duurzaamheid. Onze economie en duurzaamheid zijn onlosmakelijk verbonden: zonder duurzaamheid is er geen economie, en vice versa. Daarom liggen bedrijventerreinen vaak onder vuur.

De oplossing? Een transitie naar een duurzame economie op bedrijventerreinen, die bijdraagt aan brede welvaart en oog heeft voor planeet en mens. Maar hoe begin je daaraan? Individuele bedrijven kunnen deze uitdagingen niet alleen oplossen. Het moet samen! Dit proces is complex en tijdrovend vanwege de vele spelers en belangen.

Wij van VNO-NCW Co-Creatie organiseren en stimuleren de samenwerking die nodig is om bedrijventerreinen duurzaam te maken. We stoppen pas als het resultaat is behaald!

Thema's duurzame economie

Uitdagingen die aan de orde komen bij het werken aan een duurzame economie verschillen per bedrijventerrein en zijn altijd lokaal. Deze thema’s zien we vaak terugkomen:

  • Energie: energyhub, netcongestie, gezamenlijk energie beheer, laadinfrastructuur, efficiënter verbruik, duurzame opwek, delen van restwarmte/koude, opslag, ruimte voor elektrificatie door verlichten van netbelasting, oplossingen op gebied van warmte en waterstof.
  • Klimaatadaptatie: hittestress, wateroverlast, watertekort, biodiversiteit, groen.
  • Duurzame mobiliteit: zonnepanelen, laadpleinen voor elektrisch vervoer en centraal parkeren.
  • Optimale ruimtebenutting: uitbreidingsmogelijkheden, bewegingsruimte, ruimte voor groen, waterberging, wandel- en fietsroutes, energie-oplossingen. Collectieve parkeervoorzieningen.
  • Circulaire economie: beschikbaarheid van grondstoffen, ketensamenwerking in hergebruik.
  • Arbeidsmarkt: duurzame inzetbaarheid, samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, positieve profilering van het bedrijventerrein.

We zijn er voor bedrijven

Je wilt verduurzamen, maar loopt vast. Extra stroom is niet beschikbaar, regelgeving belemmert circulair werken, proceswater is schaars en energiekosten rijzen de pan uit. Hierdoor kun je je groeiambities niet waarmaken.

We zijn er voor bedrijventerreinen en ondernemersverenigingen

Als lokale ondernemersvereniging zie je nieuwe, complexe uitdagingen op je af komen, die verder gaan dan schoon en veilig. Deze vergen veel tijd en specifieke kennis. Dit kun je er niet ‘even bij doen’.

We zijn er voor gemeenten

Je krijgt signalen vanuit het bedrijfsleven: ondernemers lopen vast. Er liggen opgaven waaraan je als gemeente moet voldoen, waarin die ondernemers een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd liggen er zo nog heel veel opgaven waar je iets mee moet. Dit vraagt om een andere werkwijze: gebiedsgericht werken aan opgaven, in samenhang, mét bedrijven.

Waarom lukt het niet alleen?

Samenwerken met andere bedrijven en betrokkenen op het bedrijventerrein zorgt ervoor dat je sneller en efficiënter je doelen bereikt. Daarnaast is de opbrengst ook nog eens veel hoger!

De beste resultaten worden geboekt wanneer gemeente en bedrijven samen in een gebiedsteam aan een bedrijventerrein werken. Jouw opgaven zijn verbonden met andere thema’s rondom duurzame economie op bedrijventerreinen. Wij organiseren de samenwerking en doe-kracht die nodig is om deze opgaven te realiseren. Zowel tussen ondernemers als met de overheid. Parkmanagement en een ondernemersfonds of BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) bieden een basis voor professionele, langjarige samenwerking en gezamenlijke middelen, wat de realisatie van plannen versnelt.