Bevorder biodiversiteit op jouw bedrijventerrein

Bevordering van biodiversiteit op bedrijventerreinen is meer dan alleen een groen uithangbord van het gebied. Vogels, insecten en andere dieren vinden weer hun weg naar het bedrijventerrein. Daarnaast bevordert het de fysieke en mentale gesteldheid van de medewerkers. Biodiversiteit bevorderen is een win-win situatie.

Bevordering biodiversiteit

We weten allemaal dat een gevarieerde natuur gezond is. In een groene omgeving kunnen niet alleen planten en bloemen bloeien, maar vinden ook vogels, insecten en andere dieren weer hun weg naar het bedrijventerrein. Een omgeving waar werknemers trots op kunnen zijn. Daarnaast is het bewezen dat mensen in groene omgevingen minder last hebben van stress en meer gaan bewegen. Biodiversiteit bevorderen is een win-win situatie.

Klimaatadaptatie op bedrijventerreinen

Veel bedrijventerreinen bestaan nog hoofdzakelijk uit grijze gebieden vol met asfalt en beton. Toch worden tegenwoordig steeds meer bedrijventerreinen ingericht met ruimte voor de natuur. Er zitten namelijk grote duurzame én financiële voordelen aan het bevorderen van de biodiversiteit. Een groen ingericht terrein versterkt het imago, de werkgelegenheid en de productiviteit van de medewerkers. Daarnaast is het beheer van een natuurlijk vaak goedkoper dan aangelegd groenbeheer.

Voorbeelden meerdere doelen

Biodiversiteit ontwikkelt zich uit zichzelf wanneer de juiste omstandigheden worden gecreëerd. Dit kan vaak al met een eenmalige actie. Biodiversiteit draagt tegelijk bij aan meerdere doelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een reeks schaduwrijke bomen verminderen de hittestress op het terrein en zorgen voor verkoeling
  • De kosten voor onderhoud liggen lager dan voor het beheer van natuurlijke groei, omdat het zichzelf vanzelf ontwikkelt wanneer de omstandigheden zich daarvoor lenen
  • Biodiversiteit zorgt voor motivatie en productiviteit van de medewerkers. Dit bevordert de fysiek en mentale gesteldheid van de mensen.

Er zijn eigenlijk geen nadelen aan het bevorderen van de biodiversiteit. Het is winst voor de natuur, bezoekers, werknemers en bedrijven.