Architect / directeur Ralph Dansen: ”Een architect ontwerpt niet alleen voor de klant, maar ook voor de toekomst”

INTERVIEW – De huidige tijden vragen om creativiteit en innovatie. Klimaatverandering en een wereldwijde opwarming van de aarde dienen zich in razendsnel tempo aan. Maar ook andere uitdagingen zoals de energiecrisis en de wooncrisis eisen onze aandacht op. Architectuur kan binnen al deze thema’s een grote rol spelen. Architectuur is een totaaloplossing. Maar hoe sla je nou meerdere vliegen in één klap? Ralph Dansen – architect en directeur FD Architecten – neemt ons mee in zijn visie op duurzaamheid.

Vertel eens wat meer over FD Architecten 

”FD Architecten is een Brabants familiebedrijf. Mijn vader is 50 jaar geleden gestart en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een integraal architectenbureau. Met peilers zoals duurzaamheid, circulariteit en toekomstbestendigheid zijn wij dag in dag uit bezig met het beter en mooier maken van onze planeet. Want die planeet, die is ontzettend kwetsbaar. Samen zullen we er voor moeten zorgen dat iedereen na ons er net zoveel gebruik van kan maken en genieten als wij dat nu nog kunnen. Wij draaien al jaren uiteenlopende projecten van bedrijfspanden, woningen tot attractieparken. Dit doen wij altijd met duurzaamheid in ons achterhoofd. Een architect ontwerpt namelijk niet alleen voor de klant, maar ook voor de toekomst.” aldus Ralph.

Staat duurzaamheid al voldoende op de agenda bij bedrijventerreinen?

”Gelukkig komt het steeds meer. Toch komen wij ook nog wel veel gekke dingen tegen. Zo eist een gemeente soms van een ondernemer dat wanneer hij iets nieuw bouwt of zijn bedrijfspand uitbreidt, dat er parkeermogelijkheid moet zijn op eigen terrein. Maar stel je eens voor: een locatie leent zich perfect voor een gezamenlijke parkeergarage vol groen, laadpalen en zonnepanelen. Dat kun je delen met je buurman. Zo combineer je het onderwerp energietransitie met het onderwerp ruimtegebrek en mobiliteit, en dat in een co-creatie setting. Zo zijn er nog talloze voorbeelden waar cruciale onderwerpen op bedrijventerreinen gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Een ander voorbeeld hiervan is circulariteit en huisvesting. Wil je iets slopen en nieuw bouwen, heb je een architect nodig. Maar tegelijkertijd  is het ook een huisvestingsvraagstuk. Hoeveel kan en wil ik bouwen? Hoe zorgen we voor hergebruik van materiaal? Heb ik de buren nodig om mee te financieren? Willen we naar energiezuinig of energieleverend? Willen we qua materialen co2 neutraal zijn of willen we juist co2 opslaan? Om alle doelstellingen en ambities te vertalen naar een tijdloos ontwerp – binnen een gesteld budget – is onze leukste uitdaging!”

Hoe kan FD Architecten bedrijventerreinen helpen om stappen te zetten op het gebied van een duurzame economie?

”De vraag voor verduurzaming begint bij het in kaart brengen van de huidige situatie, of dat nou voor 1 bedrijf is of voor een heel bedrijventerrein met openbare ruimtes; het proces blijft hetzelfde. Wij kijken heel goed naar de ambitie van onze opdrachtgever. Misschien willen zij energieleverend worden of willen zij vooral een groene en gezonde omgeving creëren voor hun medewerkers. Deze wensen zijn de basis van het ontwerp. Met onze expertise kunnen we dat naar een hoger niveau tillen en verschillende belangrijke thema’s aan elkaar koppelen. Klimaatadaptatie, energietransitie en ruimtelijke indeling zijn namelijk allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij kunnen adviseren, ontwerpen en zelfs helpen realiseren van een duurzaam project.

Scroll naar boven